Osnivanje preduzeća i registrovanje preduzetnika

Štedimo ono najvrednije i najskuplje što imate - Vaše vreme

Osnivanje preduzeća predstavlja jednu od usluga naše agencije. Da bi Vam sve druge naše usluge uopšte bile potrebne, neophodno je pripremiti kompletnu dokumentaciju i registrovati privredno društvo ili preduzetnika u APR-u. Kako bi proces poslovanja tekao nesmetano potrebno je prilikom osnivanja ispoštovati sve zakonske procedure.

Klijentima nudimo stručnu pomoć naših zaposlenih:

  • savete pri izboru adekvatne pravne forme,
  • izradu potrebne dokumentacije,
  • podnošenje prijave APR-u,
  • preuzimanje rešenja i PIB-a,
  • izrada pečata i otvaranje poslovnog računa u banci.

Za poslovne ljude koji tek ulaze u svet preduzetništva, odabir poslovnog saradnika, savetnika, osobe koja će im pomoći pri izboru forme, prikupljanju dokumentacije, prijavi i podnošenju dokumentacije nadležnim institucijama, koja će im biti saveznik u daljem poslovanju predstavlja prvi i veoma značajan korak u početnoj fazi poslovanja.

Početna faza poslovanja podrazumeva da se od ideje pređe u realizaciju: prikupljanje potrebne dokumentacije, izbor pravne forme, registracija firme u nadležnoj instituciji, otvaranje poslovnog računa, izrada pečata itd.

Osnivanje preduzeća u Srbiji i registracija firme u APR je prvi korak ukoliko ste odlučili da pokrenete sopstveni biznis. Pre nego što pokrenete postupak osnivanja preduzeća potrebno je da znate koja će biti pravna forma vašeg privrednog subjekta. Odnosno, procedura zavisi od toga da li ćete pokrenuti postupak osnivanja društva sa ograničenom odgovornošću ili ćete se registrovati u APR-u kao preduzetnik.

Preduzetnici su lica koja samostalno obavljaju privrednu delatnost. Preduzetnik se registruje u Agenciji za privredne registre od strane jednog fizičkog lica, a osniva se kako bi ono obavljalo poslovnu delatnost u cilju sticanja zarade. Odabir ove pravne forme omogućava brzu registraciju, pauziranje poslovanja u bilo kom trenutku, kao i najbrži proces zatvaranja u slučaju da se vaša ideja ipak nije pokazala kao uspešna i održiva. Jedini nedostatak ove pravne forme je neograničena odgovornost preduzetnika u slučaju da dođe do naplate potraživanja. Međutim, uz odgovarajuću podršku i blagovremeno reagovanje, taj nedostatak može biti potpuno isključen.

Privredna društva predstavljaju pravna lica koja imaju sopstvenu imovinu, potraživanja i obaveze, odgovaraju do visine imovine ili kapitala samo privrednog društva, ne i imovinom osnivača - fizičkog lica. Privredno društvo je pravno lice i kao takvo potpuno je nezavisan subjekt od svojih vlasnika, odnosno osnivača. Za razliku od preduzetnika, ako dođe do problema, d.o.o. odgovara samo imovinom društva, a ne ličnom imovinom osnivača. Jedna od velikih prednosti, kada je osnivanje privrednog društva u pitanju, je minimalan iznos osnivačkog kapitala od 100 RSD koji se registruje pri osnivanju, što pruža mogućnost svima da se oprobaju u poslovnom svetu.

Ključno pitanje pri izboru forme prilikom osnivanja jeste - kolike će nam biti obaveze prema državi kao preduzetniku a kolike kao privrednom društvu. Odgovor na ovo pitanje nije ni malo jednostavan. Na visinu obaveza prema državi utiču mnogi faktori : pravna forma, izbor načina oporezivanja, visina prihoda, radno-pravni status osnivača i direktora, i drugih faktora.

Agencija Beooffice pruža stručno savetovanje pri odabiru poreskog modela, kreiramo potrebnu dokumentaciju u skladu sa propisima, uspešno realizujemo proces registracije i organizujemo sve potrebne korake za blagovremeno pokretanje i razvoj vašeg poslovanja.

0
0
0
0